Leeuwendans

De Chinese leeuwendans wordt uitgevoerd sinds de Tang-dynastie (618-906 AD). Vroeger werd de leeuwendans alleen opgevoerd voor de keizer. Later werd het langzaam verspreidt via het leger naar de burgers en werd het steeds meer geïntegreerd in het Chinese leven. Tegenwoordig wordt voor iedere feestdag of opening van een restaurant/bedrijf een leeuwendans opgevoerd. Het idee is dat de leeuw geluk en voorspoed brengt en de boze geesten verjaagt.

Leeuwendans wordt vaak verward met drakendans. Wat opvalt, is dat leeuwendans gespeeld wordt door 2 personen en de drakendans door meerdere personen. De Leeuw bestaat uit een groot hoofd van gekleurd en verstevigd papier rond een frame van bamboe en ijzer. Het hoofd heeft grote ogen, een spiegel op het voorhoofd en een hoorn in het midden van het hoofd. Het achterlijf en de staart worden gevormd door een lange doek met diverse kleuren. De beoefenaars dragen broeken die passen bij de kleur van de kop en het lijf.

De voorste persoon draagt het zware hoofd en de achterste persoon vormt voorovergebogen het achterlijf. Om leeuwendans te kunnen spelen, is kracht, flexibiliteit en doorzettingsvermogen vereist. Dit verklaard waarom het altijd beoefend wordt door Kung Fu beoefenaars. Daarnaast is het de bedoeling om tijdens het dansen de verschillende passen (Kung Fu standen) te laten zien en tot slot moet de leeuw emoties kunnen tonen. Een goede leeuwendanser weet de zogehete 8 emoties (agressie, honger, angst, dronkenschap, slaap, nieuwsgierigheid, opwinding en voorzichtigheid) van de leeuw uit te drukken.

Er zijn 2 typen leeuwen te onderscheiden namelijk de Noordelijke en de Zuidelijke leeuw.

De Noordelijke leeuw is meestal rood, oranje en geel en representeert jeugd en speelsheid. De dans is meer acrobatisch en wordt voornamelijk uitgevoerd als amusement.

De Zuidelijke leeuw is meer symbolisch en wordt meestal uitgevoerd als een ceremonie voor het brengen van geluk en voorspoed en het verdrijven van boze geesten. Deze leeuw vertoont een grote verscheidenheid van kleur. Traditioneel zijn er 3 kleuren:

• De rode leeuw staat voor loyaliteit, broederschap, eer en waardigheid en wordt vernoemd naar Generaal “Guan Yu” (Guan Gong).

• De zwarte leeuw staat voor agressie en kracht. Deze leeuw is een echte vechter en altijd op zoek naar uitdaging en wordt vernoemd naar “Zhang Fei”, de jongere broer van “Guan Gong”.

• De gele leeuw symboliseert de keizer en staat voor macht en fortuin. Deze leeuw is vernoemd naar “Liu Bei”, de oudere broer van “Guan Gong”.

Later werden 3 extra leeuwen aan toegevoegd:

• De groene leeuw staat voor heldhaftig en benoemd naar “Zhao Yun of Zhao”. Hij wordt vaak de vierde broer genoemd.

• De gele leeuw met geel oranje lichaam is benoemd naar “Huang Zhong”.

• De witte leeuw staat voor rechtvaardigheid en wordt de begrafenisleeuw genoemd. Het is vernoemd naar “Ma Chiu” omdat hij altijd een witte armband droeg tijdens zijn strijd tegen de keizer van Wei, “Cao Cao”. Hiermee gaf hij aan dat hij in rouw was voor zijn vader en broer die vermoord waren door “Cao Cao”. Deze leeuw wordt haast nooit gebruikt alleen voor de begrafenis van de Sifu of de belangrijke hoofden van de groep.

Samen met “Guan Yu” en “Zhang Fei” staan zij bekend als de vijf tijgergeneraals.

Voor meer foto's zie HIER